Landgång

Jag har en liten idé om en variant på landgång för fören som vore intressant att testa. Det bygger på att man går på båten på sidan av pulpiten istället för mitt fram där man brukar sätta en stävstege. Det brukar ju vara lite trångt framme i nosen med ankare, förstag, rulle, lanterna etc. Då är det bättre att kunna kliva av och på lite längre bak på sidan av pulpiten. Där är mer svängrum, och så har man fördelen att kunna hålla sig i pulpiten och peket när man går på landgången. Dessutom slipper man klättra på en stege, och det blir ändå mindre brant om det är stor nivåskillnad till bryggan eller klippan än det hade varit med en landgång längst fram i fören. Jämfört med en vanlig stävstege får man alltså smidigare ombordstigning, man hamnar längre in i båten direkt, man får något att hålla i och det blir mer som en ramp eller trappa istället för en stege. Det verkar betydligt bekvämare, men det återstår att se hur det fungerar i verkligheten.

Förvaring

Genom att fälla ner plattformen och vrida landgången bakåt blir även förvaringen ordnad på ett smidigt sätt.Det ska även vara enkelt att ta loss landgångens planka från plattformen med hjälp av en bult med sprint så att den kan användas löst till allehanda behov.

Här är en skiss på hur den skulle kunna se ut i utfällt läge. Plattformen har en fällbar konsol som stöd, sådana konsoller finns i rostfritt och är låsta både i uppfällt och ihopfällt läge.

Landgang

Problem

Två saker kan bli problematiska. Dels kan det bli lite vingligt eftersom pulpiten som kommer att hålla hela tyngden när man går på landgången inte är särskilt stabil i sidled. Pulpiten behöver stöttas med en stum tamp som fästs i relingen på motsatta sidan.
Dels lutar pulpiten ganska mycket utåt så konsollen hade behövt ha lite större vinkel än 90 grader för att passa som bäst. Kanske går detta att lösa med distansklossar vid infästningen i relingen. Man får se hur det blir i verkligheten.

Alternativet

Med en vanlig stävstege kan det bli ganska äventyrligt att ta sig i land. Brant, smalt, ibland lite rangligt, rent allmänt ganska otryggt. Dessutom måste man fortfarande tränga sig förbi försegelrullen. 

Landgang-stege

Fortsättning följer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *