Motor till jollen

En liten gummibåt är nästan ett måste, inte minst för barnens skull när man ligger i en naturhamn för att kunna utforska omgivningarna och göra små utflykter. Men hur kul är det egentligen med en tung, stinkande, rykande och bullrande och allmänt besvärlig bensinutombordare? Det vore betydligt trevligare med en ljudlös liten motor som knappt väger något. Finns det sådana? Javisst – elmotorer.

Haken med elmotorer
Det är bara en hake. Batteriet. För att få med sig tillräckligt med ström krävs det ett blybatteri och sådana väger – just det – bly. Eller finns det några alternativ idag? Kanske nickel-metallhydrid med tillräcklig kapacitet utan att man behöver ruinera sig? Eller till och med litium-jon, som har ännu högre kapacitet. Nackdelen med LiIon-batterier är dock att de är lite instabila och känsliga och har en tendens att svälla upp eller fatta eld om laddningen inte görs helt rätt. Brinnande laptops har man ju hört talas om. Inget att leka med alltså. Litiumjonbatterier är inte helt billiga heller. Det får nog bli ett vanligt hederligt 75Ah fritidsbatteri à 20 kg.

Sedan ska batteriet kunna laddas ombord också. Vi har solpaneler på båten och ska man ta full miljöpoäng ska såklart jollens motor drivas av solen, så en snabbkoppling på laddningsregulatorn för att låna solström kanske kan vara en god idé.

Det finns en hake till och det är att elmotorerna oftast inte har så hög effekt, de vanliga trollingmotorerna brukar motsvara någon enstaka hkr bensinmotor. Men ska man mest göra småturer räcker det nog, och framför allt är det väldigt trevligt att kunna göra nästan ljudlösa utflykter i vikarna. 

Fungerar bra

Jag köpte en begagnad elmotor av märket Evinrude, den har 35 kP dragkraft att jämföra med den minsta Minn Kota på 30 kP. Med den motorn och en person i jollen kommer man upp i 2,7 knop enligt en hand-GPS. Det duger alldeles utmärkt för små utflykter. 

Pastedgraphic

Uppdatering: Här är en diskussion om ombordladdning av jollens batteri.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *