Blåsig tisdag

Ganska blåsig tisdag igår, runt 9-12 m/s och en del sjö.
 
Det började inte särskilt bra. Vi har fasta akterförtöjningar som går ner till botten och jag lyckades kroka fast grannbåtens akterförtöjning i kölens bakkant när jag backade ut från vår plats i Grötvik (svängde klantigt nog lite för tidigt trots att Andreas varnade mig), och sedan satt hans tamp så fint mellan roder och köl och där sitter propellern också så det gick ju inte att hjälpa till med motorn, samtidigt som vinden tryckte på rejält och inte precis gjorde saken lättare. Jag och Andy höll på i 20 minuter innan vi kom loss med diverse trixande.
 
Snabb slör med sköna surfar in till Halmstad och så plockade vi upp Gunnar i farten från en brygga, han klev på i lågskor med portfölj, direkt från jobbet. Ombyte för honom, ett par slag i hamnen och sedan dags för start som vi prickade perfekt bara ett par sekunder sent.
 
Seglingen gick ganska bra, fick bra trim på seglen i den hårda vinden till slut men råkade ut för några uppskärningar som stoppade upp båten bland annat typiskt nog just före rundning av Långenäsbojen, fick kontroll på båten igen precis innan genuan började bräcka. Tvärnit, flera båtlångder gick åt pipan där… Storskotet är för svårt att lossa så de flesta gångerna lyckades skotaren inte få loss det i tid för att släppa på trycket, skotlåset behöver justeras. Kanske även bättre utväxling på storskotet och storskotstravaren. 

Men det räcker inte att segla ganska bra om man ska ha en chans mot rävarna i Halmstad så vi kom sist, men bara åtta minuter efter ettan och många erfarenheter rikare. Även en förlust är en seger.

Vi hade tagit ett rev i storseglet men det var svårt att få rätt form på det, det vore antagligen bättre att segla med full stor så man kan plana ut det ordentligt och hellre segla med bubbla vid mastliket och spilla vind vid vindbyar. Fullattesegel fladdrar ju inte så det går bra att skota löst. Vi testade att kryssa med fullt storsegel på väg hem till Grötvik igen och fick bättre form på seglet då.

Vi seglade med vindinstrumentet inställt på sann vind istället för skenbar vind denna gången (dvs vinden som blir om man räknar bort fartvinden), efter tips från Leif som seglade med oss förra tisdagen. Detta för att kunna jämföra lättare med polardiagrammet, som vi ska försöka utnyttja lite bättre framöver. Men först måste jag få ordning på kalibreringen av vindvisaren, den visar lite snett nu. 

Den grillade hamburgaren på klubbens altan efteråt var minst lika god som vanligt. Sjön suger. 

Tack till dagens gastar Gunnar (även foto) och Andreas! 

Resultat
http://www.hss1910.nu/web/page.aspx?pageid=69940

Se även SWE595

P1080979P1080981

1 tanke kring ”Blåsig tisdag

  1. Daniel

    Det var verkligen inte det lättaste vädret att segla i. Och precis som du säger, det är inte lätt att ta sig upp på topp-10 bland alla gamla seglingsrävar. Vi hoppas på lite mindre vind nästa vecka :-)Kul att du fått igång din blogg! :-)/Daniel

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *