Polardiagram

Jag hittade ett polardiagram till Elan 333 hos en engelsk kappseglare med båten One More Knot (han har dessutom gjort en mycket fyllig presentation av Elan 333).

 

Polardiagram_elan_333

 

Polardiagrammet visar vilken fart man ska kunna få på båten vid olika vindvinklar och vindstyrkor, så det ger en indikation om man seglar båten tillräckligt bra. Men det är mer användbart att ha uppgifterna i tabellform istället, så jag har ägnat några kvällar åt att överföra polardiagrammet till en tabell. 
Tyvärr är polardiagrammets undanvindsdel gjort för spinnaker, och eftersom vi har gennaker på båten är det inte så stor nytta med siffrorna för undanvindssegling eftersom gennaker kräver brantare vindvinkel för bra fart. 
Här är polartabellen (säger man så?)

 

Skitched-20090821-232553

Excel-format

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *