Säsongens bästa segling

Dagens tisdagssegling var nog faktiskt säsongens bästa segling. Kalasväder, det blåste 5-7 m/s från syd och på tisdagsbanan innebär det två undanvindsbogar med slör, det har knappt varit någon undanvindssegling annars i år… Perfekt gennakerföre.

Hela 26 båtar till start, snudd på rekord. Startade nära lovartskajen, sträckbog ut från starten, vi jagade Carrerran MissMore som startar precis före oss och höll ifrån X-99 Blue Eagle som nosade oss i häcken. De begärde plats på insidan av oss vid inre piren men jag nekade och lovade upp istället, de låg några decimeter bakom vår akter och hade inget överlapp så de fick falla av och gå lä om oss istället.

Kryss ner till Påarpsbojen. Vi gick vidare på samma bog ett tag men fick slå efter att genuafallet råkade bli för mycket släppt när det skulle lättas lite (ja, två varv på fallvinschen är bra innan man släpper fallet…) så vi passade på att få det fixat när vi passerade vindögat, men vi tappade ändå lite innan seglen var rätt skotade igen. Och sedan gick vi lite för långt innan nästa slag så det blev lite lösare skot sista bogen ner till Påarpsbojen. Slöseri…

 

P1090127

P1090129

P1090130

 

Gennakern blev hissad ganska snart efter rundningen men som vanligt trasslade det till sig när den skulle vecklas ut så det blev lite pyssel för fördäckarna innan den kom på plats. Full fräs mot Långenäsbojen, körde om Express SWE595 och mediagasten passade på att föreviga den ordentligt. Vi gick lite högre än rak kurs så vindvinkeln blev ungefär 130° sann vind för att få tillräckligt tryck i gennakern. 

P1090132

P1090142

P1090150

Ds1_8548

P1090152

P1090153

 

I och med det kunde vi gippa innan rundningen också, bra att ha lite tid för det speciellt med ovana gastar. Och tur var väl det, gippen gick inte riktigt planenligt. Orsaken var den cruisingmässiga gennakerstrumpans kontrollina som inte blev överflyttad till rätt sida innan gippen, så gennakern la sig runt kontrollinan som var bunden i masten och alltihop hamnade runt förstaget istället för att fladdra ut snyggt framför båten som det ska göra…

Återigen en del trassel för fördäckarna att reda ut. Det slutade med att det blivande lovartsskotet (som inte skulle användas mer idag) skulle kopplas loss för att frigöra oredan och då skulle allt vara klart, men tyvärr var det fel skot som blev losskopplat så det blev lite mer jobb för fördäckarna innan gennakern kom rätt på sin nya bog och då hade vi redan rundat bojen för ett tag sedan. Nä, nu får det vara slut med den där crusingstrumpan.

Men nu blev det lite fart i grejorna. Perfekt vindvinkel för gennaker, runt 100-110° sann vind och vi körde om ett antal båtar på sista benet tillbaka in mot hamnen. MissMore låg dock fortfarande framför oss efter att ha gjort betydligt bättre ifrån sig på första kryssen. Vi gick till och med förbi Svante i folkbåten Svea, det har nog aldrig hänt innan! 🙂

 

P1090156

P1090157

P1090159

Ds1_8561

 

Sista biten innan mål blir det öppnare slör vilket innebär sämre vindvinkel för gennaker så vi tappade lite fart, men när vi kom in i Nissan lovade jag upp för att få mer tryck i gennakern och styrde mot lovartskajen för att pressa oss förbi MissMore och H-båten Miss G (?) och den planen fungerade bra, vi fick upp farten igen och kom förbi båda två i lovart med några sekunders marginal och strök kajkanten förbi mållinjen. 
Vi kom till slut på 12:e plats (eller 11:e?) av 26 startande. Första gången på övre halvan av resultatlistan!
Bland dagens gastar fanns två rookies, dels grannen Gert som seglat någon enstaka gång för länge sedan, dels Henrik som seglade för andra gången i sitt liv. Från den ordinarie besättningen var det bara Daniel som kunde hänga med idag – synd för dom andra denna fantastiska kväll… 
Lite tjuvträning fick dom på väg från Grötvik till Halmstad när vi motorseglade men sedan var det bara att kasta sig in i hetluften för rookiesarna. 

 

P1090162

 

De grillade hamburgarna var minst lika goda som vanligt medan Henrik diskuterade båtlutning. Sedan seglade jag, Henrik och Gert hem båten, en helt fantastisk kvällssegling i mörkret, sträckbog till Grötvik. Magiskt. 

Dsc00280

Dsc00292

P1090163

P1090164

P1090169

P1090171

1 tanke kring ”Säsongens bästa segling

  1. Peter Gustafsson

    Roligt att se hur Ni gör. Mer sådant här. Hälsa Danne.//pgPS. Nu laddar Vi Maxi 95 (Sjögurkan) inför nästa tisdagssegling. Ja, även Lappen är bokad i kalendern.Vi ses

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *