Slut på det roliga

Libelle betyder tydligen trollslända på tyska och holländska, och det latinska namnet för segeltrollsländor är Libellulidae. Så passande. En del sländor har väldigt kort säsong. Så känns det nästan också med båtsäsongen nu när den är slut. Tiden går fort när man har roligt. 

Masten har blivit avplockad med Grötviks mastkran som egentligen är för låg för vår mast. Lugnt väder, lite barlast vid mastfoten och fokuserad nertyngning löste dock saken. 

P1090684P1090691P1090698

Båten står nu på land, havstulpaner och slemmigt sjögräs är skördade och båten är nästan färdig för vintern. Det som fattas är motorkonservering och täckning med presenning. 
Uppläggningsplatsen blev precis framför klubbstugan och det känns lite dumt, men det fanns inte så mycket att välja på enligt hamnkaptenen Ingvar som gjorde vad han kunde för att pussla med utrymmet. Det blir bättre nästa år för då ska det röjas lite mer plats för landförvaring.
Dsc01080Dsc01082Dsc01084Dsc01085Dsc01086Dsc01087

Summering

Att summera den första säsongen med båten är ingen dålig idé. Det tar jag efter. 

Libelle blev köpt på land i Hinsholmskilen i Göteborg förra hösten. Efter en lång vinter var det äntligen dags att segla hem båten en härlig helg i april tillsammans med pappa Bengt, storebror Staffan och brorson Anton. Båtplats hade precis ordnat sig i Grötvik efter drygt 10 års väntan (man får ha lite framförhållning).

Jag tog ut delar av den tilltänkta kappseglingsbesättningen på en träningssegling i början av maj för bli åtminstone lite insatta i hur båten fungerar, och sedan satte kappseglingssäsongen igång. 

Ett par tisdagar blev utan vind och en tisdag testade vi gränserna för farleden i inloppet till Halmstad. Följden blev en mjuk grundstötning på sandbanken. Vi kom loss till slut och tog oss runt banan och i mål, men eftersom vi backat med motorn för att komma loss blev vi diskade. Det resulterade iallafall i ett pris på prisutdelingen – jokerpriset…
Andreas_in_boom_action

Resultat tisdagsseglingar: 8 (13 startande), 15 (17), DSQ (18), 16 (19), 18 (20), 14 (18), 13 (13), 12 (25), 21 (21) vilket ger en medelplacering på 15 av 18,2 startande. Årets större seglingar var Tylön Runt (14 av 20 startande), Hönsaseglingen (minns inte resultatet men det var uppenbarligen inte värt att lägga på minnet) och Krabbseglingen i Skallkroken (4 av 4 som fullföljde i kulingvinden). Lappens Cup seglade vi också men vinden tog tyvärr slut. Sammanfattningsvis kan man konstatera att vi kan bara bli bättre.

Det har blivit ett bra gäng ombord med de gamla surfarna Andreas och Daniel, doktor Gunnar och på slutet även rookie-Henrik som blivit biten av det där med segling. Vi har haft några gästspelare också, Andreas pappa Anders, vår granne Gert och så har Saphira-Leif hängt med en gång också. Tylön Runt blev en frusegling med min fru Anna och Andreas fru Karin. Tack alla gastar!

Kollegorna på jobbet har också fått sin beskärda del av båtupplevelser. Först en lunchkryssning en stilla dag när vi puttrade för motor medan vi åt lunch till havs, och sedan blev det en riktig segeltur på sommarfesten. 

I familjen har vi också haft mycket glädje av båten i sommar. Vi hade planerat att segla 2-3 veckor i Bohuslän men lågtrycken låg på kö och det blev inte något långvarigt sommarväder igen efter högsommaren in maj/juni så vi ställde in planerna på seglingssemester. Istället har det mest blivit bryggsegling i Grötvik. Krabbfiske, bad, övernattning, en och annan segeltur, Tylön mm. Inte fel det heller. 

Tre härliga dagar lyckades vi ändå pricka in för ”Laholmsbukten runt”, med Hallands Väderö, Torekov och Båstad. Tre dagar i Laholmsbukten istället för tre veckor i Bohuslän…
P1080826

1 tanke kring ”Slut på det roliga

  1. Daniel S

    Ja, nu är det bara att vänta tills sjösättningen igen. Känns som en evighet. Måndagsbottentvätt kan jag också tänka mig :-)/Daniel

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *