Vintervila – knappast…

P1100811Img_0094

Med båten på land, is i havet, minusgrader i luften och en vinter som för en gångs skull är värd namnet är det ändå full aktivitet bland seglarna häromkring. Här är några exempel.

Trimkvällar för roligare segling
I slutet av januari har vi bjudit in en seglingsvärldsmästare till Grötvik för två kvällar om segeltrim. Det ska bli kul. Naturligtvis obligatoriskt för Libelles besättning. Läs mer här

Tylösegling och Tylöcupen
Vi har snickrat på webben för seglingsnätverket Tylösegling, planer smids för Tylöcupen, eskadersegling och andra arrangemang för att öka seglingsaktiviteten och det är fantastiskt hur mycket energi det finns där ute i klubbarna. 

Tylbild

Foto: Anna Danielsson


I en lada i Ränneslöv jobbas det för fullt på nya Vindfamne och det går fort framåt. Mycket spännande att följa, divinycellplankorna är på plats på spantstativet och det börjar bli dags att plasta utsidan tror jag. Med den här takten blir det nog sjösättning 2011. Det är lockande att göra ett studiebesök. 

Följ bygget här http://www.vindfamne.se/

Picture0picture1picture2picture3picture

Ombordkamera 
Nästa säsongs seglingar ska bli dokumenterade så att vi kan analysera alla fel vi gör. En billig videokamera (Creative Vado säljs ut för 500 kr lite varstans), en gammal båtshake med ett ministativ i änden att montera den på, en genomskinlig väderpåse till kameran och så spänns alltihop fast i akterpulpit. 

P1100393P1100551P1100391P1100478

Det finns lite mer små projekt på Libelle, får se vad som hinns med innan sjösättningen. Ett axplock:

  • Högtalaromkopplare för att kunna få ut VHF i ena sittbrunnshögtalaren.
  • Installera ny bättre kökskran.
  • Montera extern antenn till trådlösa bredbandet.
  • Solpanelen behöver en kontakt så att den kan demonteras enkelt vid kappsegling. 
  • Experiment med ett bogspröt till gennakern av en spinnakerbom från en IF.
  • Fixa bättre finish på båtens botten, våtslipa åtminstone främre halvan av köl och roder med 240-papper. Precis som att det skulle gör någon skillnad på den nivå vi seglar 🙂
  • Däcksbelysning. Ett gäng starka lysdioder i underkant av topplanternan kommer nog att lysa upp däcket bra. Av en slump upptäckte jag att det lägligt nog är min gamla kursare Hans Mark som driver Ledbutiken, han är minst lika intresserad som jag av sådant här pyssel och vi har bollat olika lösningar. 

 

Under tiden får båten klara sig själv i kylan. Några torrbollar har fått jobba med att hålla torrt i kylan inombords, men istället för att köpa refill för 80 kr har jag skaffat en 25-kilossäck med kalciumklorid (det är det som torkar luften i en Torrboll) för 130 kr och med ett durkslag i en hink blir det en ”torrboll” XXL. 

 

Och till slut lite film i vintermörkret. 

Mästarnas Mästare 2009 – filmen
I oktober seglades Mästarnas mästare i Sandhamn. Seglingsmästarna i olika klasser gjorde upp i CB66or på en bana alldeles intill land. Fantastisk seglingsfilm av Allan Förberg.

Skitched-20100108-015538

Och bäst av allt, det är mindre än fyra månader till sjösättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *