Vårpyssel

Äntligen har is och snö gett med sig. Det får vi fira med en somrig och en vintrig Elan-bild. Jo, det är samma Elan som gjorde Stenmarks skidor

P1090226Img_0396

Vissa har redan sjösatt och premiärseglat men för Libelles del dröjer det en månad innan det är dags. Vårrustningen är inte påbörjad än men ett par projekt har prickats av i helgen. 

Först ett projekt som inte är avklarat än men som äntligen kommit närmare en lösning. Pentryt som är i vinkel har salongssoffan precis bakom vasken och vattenkranen. Det behövs ett stänkskydd så att man slipper slabb i soffan. En del båtar har en 10-15 cm hög glasskiva som skydd mellan pentry och salong och det är ju en snygg lösning, men det var inte förrän härom dagen jag kom på hur man kan fixa en sådan glasskiva på ett enkelt sätt. Badrumshylla! Lagom mått på glaset, snygga smäckra konsoller att fästa med. Man monterar alltså ”hyllan” på högkant så det blir en avskärmning. Perfekt. Härdat eller laminerat glas ska det vara såklart. Ikea Grundtal kostar bara 159 kr men är tyvärr för lång med sina 100 cm, i pentryt får det bara plats en 90 cm glasskiva och härdat glas kan man inte kapa eller bearbeta. Sökandet går vidare men jag är det på spåret.
Img_0429

När vi ändå är inne på pentryt så har äntligen kökskranen blivit bytt. I original satt en fjuttig kran med separata kranar för varm och kallt vatten, och en alldeles för smal pip som gör att det stänker väldigt mycket.  
Img_0439

Det var inte så lätt att få bort den gamla kranen. Efter att ha försökt fumla med skiftnyckel och tång i det trånga utrymmet mellan vask och skåpvägg med hjälp av en spegel inne i det lilla vaskskåpet stod det klart att det INTE är enkelt att jobba i en spegel, det gick helt enkelt inte. Det var bara att krypa in i skåpet istället och då gick det betydligt lättare. Sedan var det leka rörmokare som gällde och till slut blev det riktigt bra. 
Img_0441

Ända tills jag tog i lite för mycket när jag lirkade kranen i rätt läge, och jag råkade knäcka pipen. Det var ju inte så bra. Detta var visserligen en mycket billig kran för 150 kr som jag dessutom köpte för halva priset när Silvan sålde ut så det var ingen större förlust, och det är bara att konstatera att man får vad man betalar för. Nästa gång jag byter kökskranen blir det dessutom en mycket enklare operation eftersom rörkopplingarna är anpassade till rätt sorts kran nu, så jag behöver inte krypa in i skåpet igen.  
Img_0444

Men vad har hänt med mantågswirena? De ha blivit kungligt behandlade efter båtupptagningen och förvarade i en torr och varm hylla i vinter, men nu har plastöverdragen blivit alldeles rostfärgade. Inte roligt. Frågan är hur man ska få bort den rostfärgen. Försökte gno med Autosol men det hjälpte inte alls. Har sett tips om oxalsyra, fosforsyra, Dinitrol och Fenom. Hmm, coca cola innehåller fosforsyra – kanske enklast att börja prova med det men å andra sidan är oxalsyra bra till mycket annan rengöring ombord, till exempel den gula smutsranden i vattenlinjen. Blandas gärna med potatismjöl och vatten för att få det lite mer tjockflytande. Oxalsyra får det bli. 
Img_0443

Glömde ta bild på de två mastodontfuktslukarna som består av durkslag fyllt med kalciumklorid placerat i en hink. De verkar fungera riktigt bra – har sugit åt sig massor av fukt från luften. 

Uppdatering: Efter 16 timmar i oxalsyrabad syns ingen förbättring på mantågslinorna. 

 

3 tankar kring ”Vårpyssel

 1. Johan Strömbäck

  naken wire är bättre – då ser man eventuella skador. Krympslangen är av ondo!

  Svara
  1. Johan Sölve Inläggsförfattare

   Ja jag kör naken wire numera 🙂 Men 8 mm transparent pvc-slang längst föröver för att skydda seglet

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *