Trimkväll i Grötvik

Lennart Janson som höll ett par kvällar med trimteori i vintras kom tillbaka för lite praktiska övningar idag. Fyra förväntansfulla båtar med besättningar samlades, hand-VHF delades ut och så gav vi oss ut på havet för att slipa på trimmet på en kort kryss-länsbana och prova på att starta med grindstart. Lennart åkte efter i en följebåt och instruerade en båt i taget och gav tips på hur man kan få mer fart. Förutom Libelle var det Lars Meijers Drake, Daniel Stenholms Express SWE595 och Stefan Gottfridssons X-99 som drillades. 

Libelle seglade med skepparen, ordinarie gasten Gunnar och en gästbesättning på tre man som inte var vana vid båten. Men efter ett varv på banan fick vi till manövrerna hyfsat både på kryssen och med gennakern. 

P1110467P1110471P1110474P1110478P1110479P1000301

Vi hann med två hela varv och en bit på tredje innan den västliga sjöbrisen dog ut. Det var visserligen väntat men synd på det roliga. Årets första sjöbrisdag tror jag. Vi bröt därför övningarna lite tidigare än tänkt och så blev det genomgång i klubbstugan och lite goa seglarhistorier från Lennarts karriär innan det var slut för dagen. 

Några lärdomar från idag:

  • Hissa inte gennakern ända i topp. Bättre att ha lite slack i fallet för att få rätt form på förliket. Tidigare har vi använt tackline till det men det är bättre att släppa på fallet för att få ut gennakern från storseglet i mer fri vind. 
  • Skota storbommen till ungefär 10 cm lä om centrumlinjen på kryss. Justera twisten så att översta telltail i storen viftar framåt ungefär halva tiden. 
  • I lätt vind gäller det att segla lågt för att hålla farten. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *