Fragancia Cup

På lördagen seglades Fragancia Cup, som består av två bankappseglingar direkt efter varandra som sedan räknas samman till ett totalresultat. Tillsegling från Grötvik till Halmstad singlehanded med åska och hagel. Dunder idag också alltså. Den enda (!) gasten Danne hoppade på (alla andra hade olika tivelaktiga förhinder, förmodligen omskrivningar av princessbröllop). Efter att åskan dragit förbi blev det lite vakuum med nästan obefintlig vind innan tävlingen börjat så starten sköts upp 20 minuter till kl 12.20, då vinden börjat fylla i igen. Banläggarna hade ett styvt jobb att lägga kryss/länsbanan rätt i vindriktningen eftersom den lynniga vinden vred hela tiden.

 

Dagens seglingar var med gemensam start, dvs alla startar samtidigt. På tisdagsseglingarna brukar vi annars segla med starttid efter handikapp, vilket innebär att första båt i mål vinner. Men idag är det alltså tidskorrigering efter målgång som gäller så man vet inte vem som vunnit innan resultatmaskineriets kvarnar malt färdigt. Innan start var det alltså läge att plocka fram kappseglingsreglerna för att friska upp minnet om startproceduren, när vilka flaggor åker upp och åker ner igen och när det skjuts skott eller tutas.

 

I första racet hade vi två stora missöden. Det ena var ett massivt vindhål som vi hamnade i på kryssen och det gjorde att vi låg och drev utan fart i flera minuter. Det andra missödet följde snart efter. När vi väl kom fram till första rundningen av kryssmärket var jag som rorsman lite för upptagen med att gasta istället för att styra och när jag tittade framåt igen låg rundningsbojen plötsligt mitt farmför båten. Vi hade ingen möjlighet att undvika att segla rakt in i rundningsmärket, så därför fick vi snurra ett straffvarv (regel 31 och 44.1) i ganska svag vind vilket gjorde att vi förlorade ytterligare tid. Första seglingen gick därmed åt pipan med 12:e plats av 13.

 

I pausen mellan de två seglingarna fick banläggarna lägga om banan eftersom vinden vridit ännu mer. Vi passade på att köra in till hamnen för att byta gasten Danne mot det helt oprövade kortet Mischa som blivit hastigt inringd. Danne hade en tid att passa sa han, men det var antagligen det där bröllopet igen.
Mischa hoppade på i farten och vi gasade på så fort det gick ut till tävlingsområdet utanför Halmstads hamn igen och hann fram till startlinjen exakt i tid för nästa start, så det var bara att lova upp över linjen på skottet och vi gjorde faktiskt en alldeles utmärkt flygande start.

 

Segling 2 gick betydligt bättre än den första och vi gjorde egentligen inga direkta fel. Bra kryss (imponerade till och med på Saphira), strålande gennakerhissning, gipp och nertagning trots den alldeles nya gasten. Vi gjorde egentligen inga fel och för att placera sig bättre behövs det egentligen bara finputs med trimmet och hanteringen, och då underlättar såklart lite fler händer.

Andra seglingen slutade vi på 7:e plats av 14 och är speciellt nöjd med att ha slagit Folkbåts-Svante och Folkbåts-Uffe, och även Hirkum Pirkum. Men i ärlighetens namn hade vi i andra startgruppen (LYS/SRS över 1,12) lite extra fördel av att vinden fortsatte vrida ganska kraftigt så att kryssbenet mer och mer blev en sträckbog, och det hade första startgruppen som startade 10 minuter tidigare inte lika stor nytta av.

 

Total placering blev 10 av 14 och det känns lite extra bra att ha slagit SWE 595 på totalen 🙂

 

Fragancia 1: 12 av 13
Fragancia 2: 7 av 14
Fragancia tot: 10 av 14

Resultatlista finns här

 

1 tanke kring ”Fragancia Cup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *