Höstsegling

Dagen började med höstrusk men framåt eftermiddagen tittade solen fram och det blev riktigt trevligt väder, precis som yr.no hade utlovat. Jag tog båten sjäv till Halmstad i 7-8 m/s SSV vind där resten av besättningen klev på, denna gång allihop på samma brygga för enkelhetens skull. Danne, Joel, Micha och Rebecca. Hampus var upptagen med jolleträning men tittade till oss lite med ribben. 

Vindriktningen gav bidevindstart och vi startade högt vid lovartsbojen inte mycket mer än en sekund efter vår starttid. Perfekt tajmat. Sedan kryss ner till Påarps södra boj på bana B och vi gjorde bra slag på kryssen, men trimmet satt inte som det skulle så vi kunde inte hålla höjden riktigt. Och återigen blåste det egentligen för mycket för genuan, en kryssfock hade passat bättre. 

Nu inföll även nästa del av prognosen från yr.no, nämligen ökande vind och ösregn. Vi satt och kurade på kanten medan regnet vräkte ner eller rättare sagt mestadels i sidled. Ganska mycket vågor. Alla ombord hade som väl var lämpliga kläder så det var bara att dra upp krage och huva och köra på. Rätt mysigt ändå, bara man är rätt klädd. 

Lagom till rundningen av Påarpsbojen upphörde regnet så länsbogen tillbaka till HSS blev inte så blöt. 
Tyvärr var det en ren länsbog vilket inte är det bästa när man bara har gennaker i undanvindsgarderoben och dessutom blåste det nu lite mindre, så vi hade svårt att komma ifatt de som startat före oss. Vi gjorde dock en riktigt bra gipp och fick ett par finfina surfar i över 10 knop, men vid den sista gippen blev det strul och gennakern la sig runt förstaget. Det gick dock ganska snabbt att reda ut. 
Vi gick över mållinjen som sista båt med 1,5 minuts marginal till båten före. Resultatlistan här
Dagens segrare var Lars Meijer & co med Drake före Hellekants CB66. Stellan med Molich X förärades dagens jokerpris eftersom de seglade en helt egen bana. Skepparen var så säker på att det var Grötviksbanan idag, trots att alla andra båtar gick mot Påarp. 
Pelle och hans medhjälpare serverade goda tacos dagen till ära, tack för det! Och tack till dagens gastar!

På vägen hem tog jag först en sväng förbi sjömacken i Nissan och tankade fullt inför vinterförvaringen, och sedan blev det mörkerkörning hem till Grötvik. Mörka moln på himlen, gropig sjö rakt emot och båten stretade på för motor i 4-5 knop i motvinden. Vinden ökade till 12-13 m/s på vägen och jag började tveka på om det var en bra idé att lägga till själv i den vinden, men sedan minskade vinden igen till 9-10. 

Men det allra mest spännande var Grötviks egen djävulshål, det smala och luriga hamninloppet med en ny liten sandbank mitt emellan den röda och gröna pricken. Nu gällde det att få syn på den gröna pricken i mörkret (och motljuset från lampor på land), komma lagom nära den samtidigt som båten rullade i vågor från sidan och sedan styra mot den mörklagda flytpontonen på vänstra sidan i hamninloppet utan att köra på den eller den andra gröna pricken som ligger mitt i hamninloppet. Mycket spännande. Mörker, vind och vågor. Men det gick bra och även tilläggningen gick fint tack vare att det var sidvind och en grannbåt att ta stöd emot. 
En strålkastare som lyser framför båten vore inte fel. Kanske något att sätta i masttoppen. Ett lämpligt vinterprojekt att ta tag i, tillsammans med att fixa en däcksbelysning. 

Som lök på laxen startade inte bilen när jag skulle köra hem från Grötvik. Batteriet slut. Så trevligt. Som tur var hade jag parkerat i en svag sluttning så jag kunde rulla igång bilen.  

Dagens GPS-spår:

GPS tracking powered by InstaMapper.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *