Tisdag med vind

Denna tisdag räckte vinden till med besked. Ostlig vind 8-12 m/s. Det var i mesta laget för ”finsegling” och en fock istället för genua blir allt hetare på önskelistan.

Men först lite kölputsning på sandbankarna i Grötviks hamninlopp. Det var ett par decimeter lågvatten och mitt emellan den yttre röda och yttre gröna pricken tog det stopp på en sandkulle som tydligen bildats på botten. Det var inga problem att komma över sandkullen, i synnerhet som det var en del vågor i den ostliga vinden. Men det behövs helt klart lite mer muddring under vintern.
I Halmstad plockade jag upp kvällens gastar och det var ovanligt många som hängde med denna gång! Andreas, Daniel, Mischa och nyförvärvet Rebecca från gastbanken klev på från en bryggnock, och på nästa bryggnock stod Hampus kvarglömd och vinkade. Han blev upphämtad efter påminnelse per telefon… Förlåt Hampus!

 

Efter vältajmad start blev det först slör mot Grötvik på motsols triangelbana. Det blåste i mesta laget för att vi skulle våga oss på gennakern, även om den var förberedd och vi var så många ombord. Men vi bedömde att det inte skulle löna sig med den vindstyrkan.
Efter babordsrundning vid Långenäsudden var det kryss mot Påarpsbojen. Det gick väl sådär. Lite långdragna slag med mycket genua att veva in, och trimmet kunde nog varit bättre rent allmänt.

Efter en babordsrundning vid Påarpsbojen där Thoya-Thomas fotograferade ombord på Funktionären blev det halvvind tillbaka in till mål. Vi hade 4-5 båtar bakom oss och närmade oss huvudklungan bakifrån men kom inte riktigt ifatt. Det var bara Andreas Arvidssons GibSea 80 som vi gick om på målrakan. Vårt resultat blev 16 av 22.
Lars Meijers Drake trivdes bra i den här vinden (ja de seglar ju bra också) och kom först med god marginal. Grattis!
Härligt solig kväll och rolig segling men mer vind och inte så platt vatten som vi hade räknat med, och en del gastar blev rejält blöta efter ett par ordentliga plaskvågor. Vi gjorde inga direkta misstag utan det är timmar på vattnet som behövs och mer samträning. Och lite mer lämpade segel… Hörde du det, Tomten?
Stort tack till dagens tappra och blöta gastar!

 

På vägen in till Grötviks hamn igen blev det inte någon bottenkänning. Jag gick så nära den yttre gröna pricken som möjligt och där var det fritt vatten för Libelles 1,90-köl.
14788107-IMG_2132 14748689-IMG_5358 14748690-IMG_5361 14748692-IMG_5373 14748691-IMG_5364 14748693-IMG_5374 14748694-IMG_5379 14786537-IMG_2138

1 tanke kring ”Tisdag med vind

  1. Johan Sölve

    Ja, det är nackdelen med omvänt LYS om man har högt LYS på båten. Det är inte för inte som det också kallas jaktstart… Det är en ständig jakt.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *