Krabbseglingen som inte blev

Idag anordnade Skallkrokens Båtsällskap den årliga Krabbseglingen. Krabbseglingen innebär att man kappseglar på dagen och krabbfestar på kvällen. 23 båtar var anmälda. Vi skulle segla från Grötvik till Skallkroken kl 8 på morgonen. Blixtradarn på DMI såg inte så lovande ut och åskan mullrade oroväckande mycket så jag, Anders och Hampus tänkte avvakta att åskvädret skulle passera i Grötviks klubbstuga (Misha hoppade på senare). Ja det där blåa på kartan är blixtar, och hela paketet rörde sig norrut mot oss. 

Thunder

325363_10150266833875036_52464

HSS-båtarna X-99 Blue Eagle och H-båten Mille Mus hade sökt nödhamn i Grötvik då de mötte åskfronten när de lämnade Halmstad kl 7 (Daniel Stenholm bidrog med den ödesmättade bilden ovan), så där satt vi tre besättningar på Grötviks glasveranda och tittade på åskvädret. Fronten drog snart förbi och det klarnade upp så kvart i nio seglade vi iväg och fick en fin segling till Skallkroken i Haverdal med övning i gennakersättning och allt. 

På vägen dit passerade vi såklart den mytomspunna Tylöns baksida. Ungefär som månens baksida, nästan ingen har sett den. 

Img_2710

Img_2713

Skepparmötet var uppskjutet en stund för att vänta in oss eftersläntare så vi hann få reda på bansträckningen som skulle vara som skissen förutom att den sydostliga bojen skulle flyttas så att den låg rakt söder om västpricken, dvs 180° kurs för att det skulle bli kryss i den förväntat sydliga vinden.  

Img_2712

När vi väl startade på omvänt SRS bland de sista båtarna kl 11.52 hade vinden vridit till väst-norväst, så det blev istället en halvvind/slörbog söderut från västpricken. Vi seglade på i 180° vinkel samtidigt som en ny omgång åska drog in i form av en avlång åskkorv som masade sig upp från Själland och norrut längs kusten. Det var blixt, dunder, en hel del regn och därmed dålig sikt. Vi kunde dock skymta att vi hade en stor del av fältet rakt framför oss på väg åt samma håll som vi. Samtidigt kunde vi ana en lika stor del av fältet på väg in mot land ungefär enligt den ursprungliga bansträckningen. Vi blev lite osäkra så jag ringde seglingsledningen och dubbelkollade att vi fattat rätt vilket vi hade så vi fortsatte på vår sydliga kurs och tänkte lite skadeglatt att vi lätt skulle vinna över de där andra som missuppfattat banan. 

När vi kommit i höjd med Ringenäs utan att skåda någon boj började vi ana oråd. Samtidigt såg det ut som att båtarna närmare land hade rundat och var på väg norrut igen. Vi vände om och började söka bojen lite mer systematiskt men det stod snart klart att bojen inte fanns där den skulle. Då fick vi reda på att seglingen blivit avblåst på grund av trassel med banan. Bojen hade visserligen blivit flyttad men inte alls så långt som den skulle, så istället för 180° skulle vi ha seglat ungefär 130° och det var ju en avsevärd skillnad speciellt när det var så dålig sikt så man inte kunde se bojen på håll. 

Vi bröt den redan brutna seglingen och seglade raka vägen hem och fick både riktigt åskregn med regndroppar stora som drickglas och klart väder och vindar åt alla möjliga håll. Och fika. 

Img_2714

Det var lite bittert att ha tagit oss genom åska och ösregn till en segling där banan inte var rätt lagd så det blev pannkaka av alltihop. Och nu vet jag att mina relativt billiga seglarbrallor inte är vattentäta.

 

UPPDATERING: Skallkroken hälsar

Seglarvänner!

Den gångna helgen arrangerade vi i Skallkrokens båtsällskap den årliga Krabbseglingen. Tyvärr tvingades vi avblåsa tävlingen då en oklar position angivits för ett rundningsmärke. Det rådande vädret med åska och mycket dålig sikt förvärrade konsekvenserna. Anledningen är inte ett enskilt misstag utan olyckligt samverkande omständigheter och bristande rutiner. Jag beklagar djupt det inträffade och tar ansvaret för den uppkomna situationen. Vi tar lärdom av det här och kommer att se över våra rutiner.

Vi har beslutat att skänka de inbetalade startavgifterna till Sjöräddningssällskapet.

Återigen beklagar vi det inträffade och hälsar er välkomna till nästa års Krabbsegling.

Självklart kommer vi igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *