Navigera med iPad

Jag har under sommaren använt iPad som sjökortsplotter. Det fungerar riktigt bra. Till en låg kostnad får man navigationsprogram med sjökort för hela Sverige och lite till.

Jämfört med Raymarine-plottern som jag har i båten sedan tidigare är det en ren befrielse att få upp sjökortsbilden på en så stor skärm som iPaden. Dessutom på en pekskärm som gör det hur enkelt som helst att zooma och flytta omkring sjökortet. Jämför kartbilderna nedan:

Img_0007
Img_2383

Skärmen syns bra för det mesta, men i direkt solljus blir det i svagaste laget. Förhoppningsvis får kommande iPad-generation bättre läsbarhet i solljus. Jag har dock inte haft några problem att se skärmen även med solglasögon på. Det gäller bara att undvika polariserande glasögon då skärmen blir helt svart i vissa vinklar, något som gäller alla LCD-skärmar. 

Img_2375_copy

Det finns flera olika navigationsprogram till iPad. Jag använder iNavX. Det kostar 379 kr för programmet och då kan man även installera det på en iPhone. Sedan får man komplettera med sjökort, och då står valet mellan rasterkort eller vektorkort.

Rasterkorten är en inskannad bild av vanliga papperssjökort, dvs en exakt avbildning. Zoomar man in så blir text, sjömärken etc större. Zoomar man ut blir texten till slut oläsligt liten.

Vektorkort som jag valde är en digitaliserad version av papperskorten där texten är lika stor, linjer lika tjocka och sjömärken lika stora oavsett zoomgrad. Det går att filtrera den visade informationen, t ex dölja djupsiffror eller ändra vilka djup som visas med blå färg. En nackdel med dessa jämfört med rasterkort är att man lätt tappar känslan för skala och man kan få en falsk känsla av precision i sjökortet. Det är viktigt att ha i åtanke att vektorkorten inte är mer precisa än rasterkorten så att man inte tar för snäva genvägar bara för att en djupkurva ser ut att visa att det borde gå. 

Sjökortspaketet jag köpte är Navionics Skagerrak & Kattegat som täcker södra Norge, Danmark, Tyskland och västra Sverige upp till Blekinge och lite till. Även Holland är med. Det kostade 60 USD när jag köpte men nu verkar det ha gått upp till 84 USD. Trots allt ganska billigt för det omfattande sjökortspaketet. Sedan behöver man ett abonnemang på X-Traverse.com som kostar 10 USD per år. Det används för att överföra sjökort till iPad och för att överföra waypoints, spår och rutter till och från iPaden. 

Total kostnad lite drygt 1000 kr alltså, utöver iPaden. Om man redan har en sådan blir det alltså en mycket billig plotterlösning. Vilken iPad som helst kan användas, men om man inte har 3G-modellen som även har GPS får man istället komplettera med en separat GPS-mottagare. Mer om det nedan. 

Jag använder ett iPad-fäste från RAM Mounts. De har flera olika fästen men den jag använder är en platta med en fjädrande ände. Paddan  kläms fast mellan gavlarna, sedan kan man vinkla och vrida fästet hur som helst genom två gummiklädda kulleder som håller fästet i önskad vinkel. Det finns plats för ett iPad-skal i hållaren, men jag har bara använt den utan skal.

Img_2354
Img_2375

Om det regnar eller är sämre väder har jag i brist på annat använt en Aquapac väderpåse. Fungerar hyfsat men den mjuka plasten veckar sig lätt så det blir lite svårt att kontrollera iPaden och svårt att se skärmen. Påsens förslutning passar inte i RAM-fästet så då får den istället hänga runt halsen eller upphängd på annat sätt. Sedan har iPaden rent allmänt problem med vattendroppar på skärmen (på utsidan av väderpåsen alltså…), det blir helt enkelt väldigt svårt att använda pekskärmen i regn då vattendroppar gör att iPaden registrerar falska fingertryck.

Img_2487

Img_2483

iNavX utvecklas av en aktiv seglare som även utvecklar GPSNavX och MacENC som är motsvarande navigationsprogram för Mac. iNavX är överlag ett mycket bra program, men dras med några knepigheter i gränssnittet.

Det finns självklart waypoints, rutter och färdspår/track, allt med import och exportmöjligheter via X-Traverse. Det går även att ladda ner GRIB-filer i programmet så att man kan se vindprognoser som överlägg direkt på sjökortet.

iNavX har även en inbyggd AIS-plotter som hämtar ett AIS-flöde via internet, förutsatt att iPaden har internetuppkoppling. Det finns inte täckning med AIS-data överallt men där det finns täckning fungerar det bra, fartyg i närheten visas med orange symbol och orange kurs- och fartlinje, som här ifrån Brofjorden:

Img_0042

Man kan koppla ihop iNavX med båtens NMEA-nätverk genom en TCP/IP-brygga och en wifi-anslutning och då kan iNavX dessutom visa upp mycket annan information som finns tillgänglig via NMEA t ex vinddata, djup, fart genom vattnet mm. Det finns både analog och digital instrumentvisning. iNavX kan även styra autopiloten genom att lägga upp en rutt i programmet och man kan på så sätt få en trådlös fjärrkontroll till autopiloten genom att använda iNavX på iPhone. 

iNavX kan hämta positionsdata antingen från den inbyggda GPS:en (gäller 3G-modellen som har GPS), extern GPS-mottagare som ansluts till iPad via Bluetooth eller en direktansluten GPS-mottagare som Bad Elf GPS. Positionsdata kan även hämtas från båtens NMEA-nätverk, om det finns en annan GPS i båten.

Den svenska översättningen är mycket bristfällig, det finns många rena felaktigheter i översättningen. Man kan dock enkelt ställa om iPaden till engelska och då slipper man de egenheterna. Jag har bidragit med ett gäng korrigeringar av översättningen som jag hoppas kommer med i kommande version. 

För nattnavigering finns i iNavX dels ett nattläge som inverterar kartbilden så att vatten blir svart istället för vitt, dels finns ett inbyggt rödfilter som man kan aktivera för att spara mörkerseendet.

Vanlig kartbild i liggande läge:

Bild_1

Fullskärmsläge:

Bild_2

Rödfilter aktiverat:

Bild_3

Rödfilter och nattläge i fullskärm:

Bild_4

 

Uppdatering: Batteriet i iPad 2 räcker ungefär fem timmar med GPS aktiv. För längre seglingar behövs alltså strömförsörjning eller extrabatteri.

Se bara upp så att iPaden inte blir för varm i solen. Annars stänger den av sig. 

Img_0044-crop

 

Sammanfattningsvis en bra, lättanvänd och prisvärd plotterlösning, men inte helt fri från nackdelar:

  • Lite dålig läsbarhet i solljus.
  • Behöver skyddas mot väta och för hög värme.

 

Uppdatering
En trevlig överraskning är att Hydrographicas mycket detaljerade skärgårdskort verkar ingå i Navionics-sjökorten. Jag upptäckte det i helgen på Hallands Väderö när iPaden visade förvånansvärt lika detaljer som Hydrigraphicas papperskort. Det har tydligen varit så ett tag, och det gäller även Garmin och C-Map. 

En uppdatering till
Jag höll ett föredrag om att navigera med iPad. Presentationen finns här

Spkr

3 tankar kring ”Navigera med iPad

  1. Hans Sahlin

    Hej! Tänkte skaffa mig sjökort med paddan och köpa en extern GPS mottagare, vet du om man kan köpa den i Sverige eller måste man beställa den på nätet? Tycker det verkar smidigt att använda istället för dom traditionella produkterna: Vänligen Hans Sahlin

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *