Gasfjäderpunka

Båten är försedd med en kickstång som har en gasfjäder som håller upp bommen. Det är väldigt smidigt så att man slipper få ner bommen i sittbrunnen när storseglet tas ner. Men så hände det att bommen ändå hamnade i sittbrunnen när storseglet togs ner. Det visade sig att gasfjädern i kickstången tappat gasen och då är det inte någon gasfjäder längre utan bara en trött kolv som inte orkar hålla upp någon bom.

Denna kickstång är av fabrikat Seldéns Rodkicker och att köpa gasfjädern som reservdel till denna kostar runt 1900 kr. Men genom Facebook-gruppen Elanseglare fick jag tipset att Mekonomen kan leverera en gasfjäder med samma specifikationer för ca 650 kr. Sagt och gjort, gasfjäder beställdes hos Mekonomen och efter en vecka blev den nya gasfjädern monterad och fungerar finfint. Artikelnummer 73-6818069, gasfjäder 28/14: 568/250. Tryckkraft 1200N med M10-fästen. 

 

Bild_1
Bild_2

Så hur kunde gasfjädern ge upp efter bara några år? Jo det visade sig att om man lusläser Seldéns manual för Rodkicker 10/20/30 framgår det att gasfjädern inte får förvaras plant för då torkar packningen och gasen pyser ut. Eftersom kickstången har legat vinterförvarad på en hylla förklarar det saken. Så nu har man lärt sig det. Jag undrar hur många som har en kickstång med gasfjäder som är medvetna om att man inte kan vinterförvara den liggande på det viset. 

Rodkick

1 tanke kring ”Gasfjäderpunka

  1. staffansolve

    Känner igen det där. Aratrons gasfjädrar av diverse modeller används i Trivectors skyltar för att hålla upp luckor och displaypaneler för service. Det gäller att montera med rätt sida upp… Jag ska kolla pris där vi beställer.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *