Reboot

Våromgångens sista tisdagssegling. En härlig sommarkväll med en svag och ljummen västsydvästlig vind. Dagens bana var återigen att kryssa från start i Halmstad till bojen utanför Grötvik och slöra tillbaka igen. Det verkar vara en populär bana. Ungefär 2-2,5 m/s gav lättvindssegling i ungefär lika många knop. Sakta men säkert gick det framåt på kryssen men knappt halvvägs tog det stopp, vinden tog nästan slut. Men ut över havet syntes lite mörkare vatten, ny vind på väg! Nu gällde det att försöka bli bland de första som mötte vinden men vi satt fast i bleket. Vi såg hur båt efter båt nåddes av den nya vinden och sköt fart. Rena omstarten av kappseglingen. Reboot. 

Det blev allt mer frustrerande för oss som fortfarande låg i bleket men till slut fick även vi smaka på vinden. Nu började det hända grejor! Det var en frisk fläkt på 5-6 m/s lite mer mot syd och resten av sträckan mot Grötvik blev en fin sträckbog med bra tryck i seglen. 

Efter rundningen konstaterade vi att gennakern var förberedd för hissning på fel sida av båten, vinden var mer sydlig än vi hade räknat med. Men vi bestämde oss för att prova på en lovartssättning. Gennakern upp på däck och fram till förstaget, så fort den började komma upp gippade vi över den till rätt sida och det gick faktiskt förvänansvärt bra, förutom att seglet hade snurrat sig kring sig själv i nederdelen och det ville inte reda ut sig hur mycket gastarna än försökte. Till slut fick vi leda om skoten och ta det gamla lovartsskotet som läskot efter att ha dragit skotet baklänges genom segeltrasslet. När väl det nya läskotet var på plats fyllde äntligen gennakern som den skulle och båten tog fart. Bra vindvinkel för gennaker på 130-140° sann vind. Men vi hade tappat flera värdefulla båtlängder på det här trasslet och kunde bara segla om några båtar på vägen in. De värsta konkurrenterna höll sig framför oss. 
På målrakan blev det plattläns efter att ha fallit av och det var inte bra. Luften gick ur helt och vi fick kämpa för att behålla lite fart. Spinnakerbåtarna klarade detta bättre såklart. 

Vårt resultat blev 14 av 23. Ett ok resultat med tanke på omständigheterna. En tröst är att vi hade tre båtar mindre än en minut före oss i mål, och åtta båtar mindre än fyra minuter före oss. Tidsmässigt var vi en bit över mitten i mål. 

Lite extra festlig mat stod framdukad när vi kom till HSS altan i kvällssolen. En god tacobuffé. Familjen var med och åt också. 

Tack till dagens gastar Danne och Mischa!  

På lördag blir det kappsegling igen, dags för Tylön Runt. Det ser ut att bli högsommar och förhoppningsvis tillräckligt med vind. 

Img_0643Img_0645

1 tanke kring ”Reboot

  1. Danne C

    Starka misstankar kring att vi missade klocksynken och startade något sent, ca 20 sek. Min tröga Frankfurtsynk fick kontakt senare på kvällen och då stämde min klocka 100%. 20 sek x 2,6 knop = 27 meter (som vi verkligen skulle behöva…Bra ursäkt tycker jag. Bra start + bottenskrapning = Topp 10 i höst.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *