Svartsegling

Förra tisdagen smet vi iväg på semestersegling till Torekov. Det var perfekt väder – halvvind dit och slör hem dagen efter. Så denna tisdag blev höstpremiär för oss. På väg från Grötvik till starten i Halmstad mätte vi upp sisådär 0,2 m/s vind. Inte så lovande, men vi tänkte att hamburgarna är ju goda så vi försöker iallafall, Andreas, Danne, Micha och dagens gästgast seglingstränaren Hampus Olander förutom mig själv.

Tävlingsledningen tyckte inte heller att det var så lovande med vinden så de hade hissat N över A (det syntes knappt eftersom det inte blåste på flaggorna, ironiskt nog), vilket betyder att seglingen är inställd.

13588022-NA

Men båtarna rörde sig framåt iallafall och vi var några båtar som bestämde oss för att köra ett ”svartrace” ner till Påarpsbojen och tillbaka. Ren träning alltså. Lättvindskryss ner (nästan sträckbog) och gennakersegling tillbaka. Vinden ökade lite och det blev 2-3 ms under större delen av seglingen. Det var en länsbog på tillbakavägen så vi fick en nyttig övning på att försöka optimera skärningen med gennakern med lagom vindvinkel för att få max fart. Ett antal gippar fick vi öva på också och blev bättre och bättre på det. 5 knop i 2,5 m/s vind med 130° sann vindvinkel känns ganska bra. Men det räcker inte för att klara sig mot de andra båtarna med spinnaker som kanske höll 3 knop men mera rakt mot målet, och att hålla på att gippa i 100°-vinklar (50° från 180° på varje håll) blir inte så effektivt, vilket också syns på GPS-spåret nedan. Det som ser ut som kryssande är alltså gipparna med gennaker.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *